Regler

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

Följande ordningsregler gäller

För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du ska få bo kvar. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana medlemmen/hyresgästen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen/hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uteslutning.

Har du frågor?
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Styrelsens ledamöter finner du under fliken "om föreningen"

1. Om allmän aktsamhet
Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i husen tag i första hand kontakt med för ändamålet rätt hantverkare. (felanmälan). Först i andra hand ska någon i styrelsen kontaktas.

2. Om säkerhet
Kontrollera att dörrar till allmänna utrymmen alltid är låsta. Släpp inte in någon okänd person i allmänna utrymmen. Var särskilt vaksam när Du öppnar och stänger garageportarna. Var försiktig med eld och utegrillar. Se till att din lägenhet är utrustad med brandvarnare.

3. El och vatten
Kostnaden för el och vattenförbrukning belastar enskilt varje lägenhetsinnehavare. Byt kranpackning när vatten står och droppar i lägenheten. Var sparsam med el i bostadsrättsföreningens gemensamma utrymmen.

4. Fordonsförvaring
Cyklar och mopeder förvaras i cykelrummen eller i eget förråd. Bilen i Garaget eller på anvisad parkeringsplats.

5. Förvaring i förrådsutrymmen
I förråden får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna måste ovillkorligen hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förrådsutrymmena. Kemiska produkter måste förvaras i säkra emballage. 

6.  Husdjur
Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i området. Plocka upp djurets spillning.

7. Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i förråd och garage. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22 på kvällen till kl. 7 på morgonen. Tvätt- och diskmaskiner ska inte köras under denna tid. Bullrande arbeten (exempelvis borrning) får endast förekomma på följande tider:


Vardagar: 08:00 – 19:00
lördag och söndag: 10:00 – 17:00


Övriga helgdagar tillåts inga störande arbeten. Den som upplever sig bli störd måste informera föreningens styrelse.

8. Andrahandsuthyrning
Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke.

9. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens anvisningar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är Du skyldig att se till att det repareras. Målning av ytterpanel, fönster och dörrars utsida, underhåll av golvvärme, avlopp och elinstallation svarar föreningen för. 

10. Förändringar i lägenheten eller fastighetens yttre
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om Du vill ta ner en vägg, sätta upp en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbete i lägenheten. Yttre förändringar på tomten eller fastigheten ska alltid anmälas till styrelsen. För att ges tillåtelse.

Föreningens stadgar

http://gunnarsmalabrf.bostadsratterna.se/om-foreningen/stadgar

Underhållsplan

http://gunnarsmalabrf.bostadsratterna.se/omradet/underhallsplan

Bostadsrätternas anvisningar

www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/faktablad/andringar-i-och-uta..